Pe scurt:
Obiective turistice
Biserica din lemn - Schitul Călugăriţa cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci" - construită în anul 1717, inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava
Colecţia etnografică "Felicia și Dionisie Olenici" - cuprinde peste 500 de obiecte de port, uz casnic și gospodăresc din localitatea Hoeodnic de Jos
Planetariul și observatorul astronomic privat amenajat de către prof. Dimitrie Olenici
Datorită așezării geografice, între câmp și munte, locuitorii s-au ocupat deopotrivă cu agricultura (în special cultura cartofului și a porumbului), cât și exploatarea și prelucararea lemnului (în comună existând doua gatere mari și un număr de patru instalații de debitat mai mici). În comună îşi desfăşoară activitatea o serie de societăți comerciale mici, în diferite sectoare economice. Aici putem menționa: magazinele, brutăria, moara, farmaciile, pensiunile, auto-service-urile, firmele de transport, s.a.
Puncte de interes turistic: biserica de lemn din secolul al XVIII-lea – monument istoric, „Casa de vânătoare Hardic”, Muzeul de sculptură în lemn „Emil Ianuș”. Școala de echitație și clubul "Cai de Legendă" din Hardic este o cunoscută atracție pentru mulți dintre iubitorii cailor. Localitatea fiind la răspântia mai multor drumuri turistice din Bucovina, astfel că un punct de reper a devenit Hanul Voievozilor, care, pe lângă restaurant și spațiile de cazare oferă vizitatorilor și un sistem de tiroliană inedit. (mai multe pe hanulvoievozilor.ro)
Clima este de deal, cu temperaturi medii anuale de +25°C în luna iulie și -10°C în luna ianuarie.
Agricultorii horodniceni au memorat că prima zi de îngheț se întâmpla aici între 1 și 21 octombrie, iar ultima între 11 aprilie și 20 mai. Vânturile dominante bat din vest și nord-vest și aduc precipitații. Uneori, iarna, bate și crivățul de la nord-est, viscolind zăpada, provocând îngheț și pagube semănăturilor de toamnă. Cele mai puține precipitații cad în ianuarie, iar cele mai multe în luna iunie.
Stema comunei
Stema sau blazonul prezinta urmatoarele elemente de baza:
- scutul este elementul principal; el este in acelasi timp si campul pe care se aseaza celelalte elemente de heraldica.
- mobilele sunt obiecte asezate pe scut. Acestea pot fi: figuri naturale, artificiale, himerice (obiecte grafice cu valoare simbolica).
- in partea superioara se afla un element standard pentru identificarea rangului localitatii - comuna, reprezentat de o coroana murala cu un turn.
Evenimente locale
Festivalul Silvestru Lungoci – editia a XXV-a
Festivalul SILVESTRU LUNGOCI – editia a XXVI-a 2022
Zilele comunei Horodnic de Jos 2022
Festivalul SILVESTRU LUNGOCI – editia a XXVII-a 2023
Zilele comunei Horodnic de Jos 2023
Festivalul SILVESTRU LUNGOCI – editia a XXVIII-a 2024
Date METEO
Proiecte comuna Horodnic de Jos - 2019
1. Modernizare drum comunal 46 A în comuna Horodnic de Jos, județul Suceava - proiect finanțat prin P.N.D.L.
2. Modernizare drum vicinal de la Prelipcean Gigel la Colnic în comuna Horodnic de Jos, județul Suceava - proiect finanțat din fonduri proprii
3. Modernizare drumuri în comuna Horodnic de Jos, județul Suceava - - proiect finanțat prin A. F. I. R. - G.A.L.
4. Reabilitare, modernizare și dotare Cămin Cultural în comuna Horodnic de Jos, județul Suceava
5. Înființare rețea de apă și apă uzată în comuna Horodnic de Jos, județul Suceava