PRIMĂRIA și CONSILIUL LOCAL Horodnic de Jos jud. Suceava

Căminul Cultural și Biblioteca

Căminul Cultural "I.G. Sbiera"

Pana la primul razboi mondial, biserica si scoala au fost singurele institutii de cultura de la sate. Lor le-au urmat Caminele culturale si Bibliotecile satesti, institutii specializate in promovarea culturii.
Scoala a preluat de la biserica, iar Caminul cultural a preluat de la scoala stafeta preocuparilor spirituale, culturale, artistice, organizand manifestari din cele mai diverse, cu genuri si stiluri diferite, cu oameni specializati pe ramuri, talente, profesii, indeletniciri, generatie dupa generatie, producand cultura, educand publicul, formand gustul artistic, preocuparea pentru frumos.
La 16 aprilie 1939 s-au pus bazele Caminului cultural din Horodnic de Jos, cu numele lui I. G. Sbiera. Odata cu inaugurarea sediului primariei, in acelasi an, Caminul dobandeste local propriu intr-o sala incapatoare din aceasta cladire.
Organizat pana in 1944 dupa indicatiile “Serviciului social” condus de Dimitrie Gusti, Caminul gazduia conferinte, sezatori, iar biblioteca inregistra 700 de volume si un important numar de cititori.
In 1975 se da in functiune noua si impunatoarea cladire a Caminului cultural si a bibliotecii comunale, o adevarata “Casa de cultura”. De la aceasta data, activitatea artistica de amatori la Horodnic cunoaste o mare bogatie si diversitate.

Biblioteca comunală "I.G. Sbiera"

In prezent, in biblioteca se gasesc peste 7000 de volume din toate domeniile, de la beletristica pana la lucrari cu caracter stiintific.

Muzeul

Muzeul amenajat intr-o sala a Caminului Cultural reuneste obiecte din universul gospodariei taranesti de altadata: costume populare, covoare taranesti, vase de ceramica, vase de lemn, instrumente si unelte utilizate la indeletnicirile casnice si la muncile agricole, lazi de zestre, precum si arme, monezi vechi, masti specifice obiceiurilor de iarna.

 

Scroll to top