PRIMĂRIA și CONSILIUL LOCAL Horodnic de Jos jud. Suceava

Biserica "Sf. Apostol si Evanghelist Ioan" Horodnic de Jos

Biserica Sf. Ap. si Ev. Ioan Horodnic de Jos

 

La Horodnic de Jos exista in Calugarita bisericuta-schit din 1717. Intre timp, populatia a crescut, satul s-a intins spre rasarit si in anul 1814 a fost cladita din lemn, in noul centru al satului Horodnic de Jos, o biserica avand hramul “Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan” prin contributia “proprietarului” Nicolae Popescu, a fiului acestuia, a parohului Dimitrie Popescu si a satenilor. Biserica nu avea nici turn, nici strane, iar clopotnita era impreunata cu biserica. In anul 1858 biserica a fost largita, s-a ridicat un turn deasupra naosului, s-au constuit stranele si o clopotnita separata de biserica.
Vechiul lacas a devenit neincapator pentru populatia satului crescuta si mai mult spre sfarsitul secolului al XIX-lea, iar localnicii se straduiesc la inceputul secolului al XX-lea sa ridice o biserica si mai mare.
In aprilie 1910 se pune piatra de temelie pentru noul lacas, care va fi dat in folosinta in 1921. La staruinta preotului Epaminonda Prelici ajutat de conducerea satului, s-a inceput in luna mai a aceluiasi an constructia bisericii actuale pe cheltuiala Fondului bisericesc si a credinciosilor. Noua biserica este construita din caramida cu stalpi din beton armat, dupa modelul bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol. Vechea biserica din lemn a fost vanduta satenilor din Burla. In anii 1910-1911, biserica a fost zidita si acoperita cu tigla neagra. Lucrarile au fost intrerupte in timpul primului razboi mondial si au reinceput in 1921, cand s-a dat jos tigla si s-a acoperit cu tabla, facandu-se adaptarile interioare, pentru a fi sfintita la 26 septembrie acelasi an, in ziua hramului “Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan”. Locul fostului altar al bisericii a fost insemnat cu o cruce inconjurata de un grilaj, iar alaturi a fost plantat un copac ce se vede si azi falnic in mijlocul actual al cimitirului. In 1930 s-a sfintit noua clopotnita, construita din lemn.
Zidita din caramida pe temelie de beton, dupa planurile inginerului Gustav Fritsch, biserica are forma basilicala in stil bizantin cu o nava centrala si doua nave laterale, fiind o miniatura a Sf. Sofia din Constantinopol. La exterior biserica are un turn principal la mijloc si doua turnuri laterale la intrare. Zidurile sunt masive, intarite la rasarit cu contraforturi. La interior cupola este sprijinita pe patru arcuri, iar trecerea de la planul patrat la suprafata rotunda a cupolei se face cu ajutorul a patru triunghiuri sferice de colt. Arcurile laterale sustin zidurile prevazute cu ferestre, iar cele din fata si spate sunt sprijinite pe doua semicupole.
Navele laterale sunt despartite de nava centrala prin cate 4 coloane care la randul lor sustin o galerie (tribuna) deasupra fiecarei nave. Galeriile de deasupra navelor se leaga intre ele cu o galerie in latura vestica a cladirii. Altarul de forma semicirculara, cu 4 ferestre, are pe ambele laturi cate o camera de serviciu. Naosul si pronaosul formeaza un singur corp, despartit de pridvor printr-un zid masiv. Navele laterale sfarsesc inspre vest cu doua incaperi care servesc drept magazii. Intrarea in biserica se face prin usa pridvorului precedat de o terasa destul de larga.
In total biserica are o usa la vest, doua laterale (la nord si la sud) si una la sud catre altar. Ferestrele numeroase atat la parter cat si la etaj sunt prevazute cu cuburi de sticla colorata in locul sticlei obisnuite. Pictura interioara a bisericii cuprinde bolta altarului, bolta de deasupra catapetesmei, partea superioara a peretilor de la nord-sud precum si la vest, restul peretilor sunt zugraviti sau spoiti cu var. Pictura apartine pictorului Simion Vicliuc din Siret si a fost executata in anii 1925/26 fiind un amestec de neobizantinism cu realism.
Catapeteasma lucrata de acelasi mester in 1921 nu are alte sculpturi decat usile imparatesti reprezentand coarde cu struguri si frunze de vita.
Tematica tamplei e cea obisnuita ritului ortodox. Icoanele prorocilor, a Sf. Apostoli si a celor 12 praznice sunt pictate pe aceeasi tablie de lemn doua cate doua; scenele sunt despartite unele de altele printr-o dunga de bronz trasa cu penelul. Finalizarea picturii si zugravirea bisericii s-au facut in timpul pastoriei preotului Gheorghe Vedeanu.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica a scapat fara urmari. Printre alte lucruri vechi cu caracter cultural, etnografic si religios de mare pret pentru localitate, s-a pastrat in conditii foarte bune arhiva parohiei si a localitatii, cu registre de pe la 1790.
In 1962 s-a facut electrificarea completa a bisericii din contributia credinciosilor, prin care s-a ajuns la un aspect placut in timpul serviciului divin si se evita deteriorarea picturii.
Clopotnita din lemn a fost inlocuita de o constructie noua, mai inalta, ridicata si sfintita in 1994.
In ultimii ani au fost executate lucrari de refacere a fatadei si de revopsire a tablei acoperisului.
Pentru asigurarea desfasurarii serviciilor religioase ale parohiei in conditii cat mai bune s-a inceput constructia unui praznicar, cladire situata in proximitatea bisericii.
Biserica din Horodnic de Jos reprezinta una din podoabele mai noi ale Bucovinei indeosebi prin arhitectonica ei specifica ce ii da grandoare si trezeste in sufletele credinciosilor sentimentul trainiciei.

 

Galerie foto

Scroll to top