PRIMĂRIA și CONSILIUL LOCAL Horodnic de Jos jud. Suceava

Biserica de lemn Călugărița

Calugarita 300 de ani
Calugarita 300 de ani

Biserica din Calugarita - 2017 - 300 de ani

Biserica de lemn Calugarita - Monument istoric

Biserica de lemn "Calugarita"

In partea nord-vestica a satului Horodnic de Jos, denumita de localnici “Calugarita”, se gaseste biserica de lemn cu hramul “Inaltarii Sf. Cruci”, fosta biserica a schitului de calugarite din Horodnic. Cladirea bisericii fiind de dimensiuni mai reduse, i se spune “bisericuta” si este cunoscuta in sat sub denumirea de “bisericuta cea din Sus”, fiind asezata in partea de sus a Horodnicului de Jos. Dupa traditie, aceasta bisericuta este al treilea locas de inchinaciune al schitului, celelalte doua fiind arse si jefuite de tatari. Un uric din 15 iulie 1439 mentioneaza o biserica aflata aici de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432), care insa a disparut pe la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Actuala constructie dateaza din anul 1717, potrivit inscriptiei de pe usa bisericii: “Aceasta casa a lui Dumnezeu (este) ridicata in anul 7225.” Pe pragul de sus al intrarii se afla inca o inscriptie, intre doua rozete artistic sculptate, care pare sa aiba urmatorul cuprins: “Sa s(a) stie cine au schierisit (...) Simion, in 7225 iunie 11.”
Biserica a fost cladita din lemn de larice pe talpi de stejar, fixate pe fundatii din piatra de rau. Lungimea acesteia este de 9 metri, latimea de 4 metri, iar inaltimea peretilor de 3 metri. Desi modesta ca dimensiuni, constructia impresioneaza prin bogatia decoratiilor exterioare, lucrate cu multa maiestrie si simt artistic. Sub streasina, biserica este inconjurata de o friza de ocnite, 92 la numar, ce au partea superioara incheiata cu acolada. La un metru de temelie, un brau sculptat in torsada (un colac de ciubuce) incinge peretii locasului. Deosebit de artistic este portalul sculptat cu mult mestesug, demonstrand bogatia inventiva a mesterului popular.
In anul 1911, acoperisul din sindrila a fost inlocuit cu unul din tabla zincata. Peretii sunt construiti din barne cioplite de cca.10-14 cm grosime. Forma bisericii este cea de nava, fara cupole sau turnuri. Constructia este prevazuta cu trei ferestre cu gratii si o singura usa la apus de 1,5 metri inaltime si 0,8 metri latime. Neavand pridvor, pronaosul bisericii este despartit de naos printr-un perete de barne sustinut de doi stalpi de lemn. Catapeteasma care desparte altarul de naos este lucrata in 1782, potrivit insemnarii cu litere chirilice din partea stanga sus a iconostasului: “1782, Vasilii Gradul au zugravit aceasta catapeteasma, iulie 28, zugrav”. Aceeasi data de executie ca si catapeteasma pare sa aiba si un tetrapod, fiind lucrat de acelasi mester zugrav.
Pe peretele pronaosului se gasesc 13 icoane pe lemn datand din secolul al XVIII-lea, reprezentand pe Mantuitorul si pe cei 12 Apostoli, iar pe peretii naosului se afla 10 icoane praznicare provenind din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. O icoana a Mantuitorului-Arhiereu din altar pare sa aiba aceeasi vechime. Dintre obiectele de cult amintim o cruce de mana sculptata in lemn in 1837 si imbracata in argint, donata de parohul Nicolai Popescu in 1888. Cele 12 carti de ritual tiparite intre 1745-1777, apartinand vechiului schit, se pastreaza la biserica parohiala.
Fara a avea date consemnate, potrivit traditiei locale, se pare ca biserica aceasta a fost locasul de inchinaciune al schitului Horodnic pana la desfiintarea lui, iar de atunci a deservit ca biserica parohiala pana in 1814, cand s-a cladit o noua biserica in centrul satului, cu hramul “Sf. Apostol si Evanghelist Ioan”.
Biserica de lemn din Horodnic de Jos - Calugarita se afla momentan intr-o stare destul de avansata de degradare si, daca nu se iau masurile ce se impun, risca sa nu mai poata fi recuperata. Este necesara interventia neintarziata a specialistilor in materie de restaurare si conservare pentru salvarea ei, fiind un valoros monument istoric al Bucovinei. Astfel s-ar putea introduce in circuitul turistic aceasta bisericuta de o frumusete rara.
Pentru a face posibila oficierea cu regularitate si in bune conditii a serviciului religios in Calugarita, localnicii au hotarat si sprijinit ridicarea unui lacas de cult in apropierea bisericii de lemn. In 2007 s-a sfintit piatra de temelie a noii biserici. Lucrarile sunt in desfasurare, in acest moment fiind finalizat demisolul, urmand ca la sfarsitul lui 2009 sa fie terminata zidaria.

 

Scroll to top