Prezentare Administrare Cultura Educatie Albume
Prima pagina
Galerie Foto
Informatii utile
Legaturi utile
 

 

 

Pana la primul razboi mondial, biserica si scoala au fost singurele institutii de cultura de la sate. Lor le-au urmat Caminele culturale si Bibliotecile satesti, institutii specializate in promovarea culturii.
Scoala a preluat de la biserica, iar Caminul cultural a preluat de la scoala stafeta preocuparilor spirituale, culturale, artistice, organizand manifestari din cele mai diverse, cu genuri si stiluri diferite, cu oameni specializati pe ramuri, talente, profesii, indeletniciri, generatie dupa generatie, producand cultura, educand publicul, formand gustul artistic, preocuparea pentru frumos.
La 16 aprilie 1939 s-au pus bazele Caminului cultural din Horodnic de Jos, cu numele lui I. G. Sbiera. Odata cu inaugurarea sediului primariei, in acelasi an, Caminul dobandeste local propriu intr-o sala incapatoare din aceasta cladire.
Organizat pana in 1944 dupa indicatiile “Serviciului social” condus de Dimitrie Gusti, Caminul gazduia conferinte, sezatori, iar biblioteca inregistra 700 de volume si un important numar de cititori.
In 1975 se da in functiune noua si impunatoarea cladire a Caminului cultural si a bibliotecii comunale, o adevarata “Casa de cultura”. De la aceasta data, activitatea artistica de amatori la Horodnic cunoaste o mare bogatie si diversitate.

In prezent, in biblioteca se gasesc peste 7000 de volume din toate domeniile, de la beletristica pana la lucrari cu caracter stiintific.

Muzeul amenajat intr-o sala a Caminului Cultural reuneste obiecte din universul gospodariei taranesti de altadata: costume populare, covoare taranesti, vase de ceramica, vase de lemn, instrumente si unelte utilizate la indeletnicirile casnice si la muncile agricole, lazi de zestre, precum si arme, monezi vechi, masti specifice obiceiurilor de iarna.

Noutati
Contact
Galerie Foto
     
 
Ansamblul folcloric “Bradetul” a luat fiinta in 1970 in cadrul Caminului Cultural din Horodnic, localitate cu o bogata activitate artistica. Ansamblul este alcatuit dintr-o trupa de dansatori, solisti vocali si instrumentisti, rapsozi populari si grup vocal. Au evoluat de zeci de ori pe scenele concursurilor si spectacolelor folclorice din tara, iar dupa 1990 si in strainatate, in Republica Moldova, Ucraina si Polonia (in cadrul festivalului “Intalniri bucovinene” de la Jastrowie). Ansamblul numara in jur de 40 de membri (elevi, tarani, intelectuali), pe care ii uneste dragostea si pretuirea pentru arta populara.
In cei aproape 40 de ani de activitate, taraful din cadrul Ansamblului “Bradetul” a adus pe scena peste 30 de instrumentisti locali, interpreti ambitiosi, talentati si devotati cantecului.
Nelipsiti in toti acesti ani au fost fratii Gica si Vasile Lungoci – fratii marelui Silvestru – (cel dintai interpret la vioara, iar cel din urma la acordeon), acordeonistul Ghita Tiron, vioristul Ion Prelipcean, fluierasul Ion Prelipcean, iar lor li s-au adaugat ani la rand trompetistii Ionel Badelita, Ghita Teleaga, saxofonistul Gheorghe Lungoci, clarinetistul Ion Prelipcean, trompetistul Viorel Sfirschi, acordeonistul Viorel Onica, fluierasul Nelu Grijincu, naistul Ghita Colban, fratii Ionica si Viorel Boghean la vioara, Vasile Lungoci la acordeon, tambal sau toba, Sorin Teleaga la contrabas sau toba, Ion Prelipcean la trompeta, fluierasul Ionel Prelipcean (Argeseanul) si alti instrumentisti adusi din Braniste sau din alte sate pentru a completa orchestra.
Un important material audio in care pot fi ascultati rapsozii locali reuniti in taraful ansamblului “Bradetul” este albumul “Fiii Horodnicului”, aparut in 2006, prezentat cu detalii la sectiunea Manifestari - Festivalul “Silvestru Lungoci”.
 
 
sus^